Είστε εδώ

Η Γερμανική Γλώσσα στο Σχολείο

Η διδασκαλία των γερμανικών γίνεται καθημερινά από το προνήπιο έως την ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού σε ολιγομελή τμήματα.

 Στόχος είναι η κατάκτηση της γερμανικής γλώσσας και ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με γρήγορο και φυσικό τρόπο με την γλώσσα αυτή.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού:

  • Σύγχρονοι μέθοδοι διδασκαλίας
  • Πλούσιο εποπτικό και συγγραφικό υλικό
  • Πραγματοποιούνται δράσεις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και τη Γερμανική Σχολή Αθηνών.
  • Το μάθημα των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής διδάσκεται στη γερμανική γλώσσα και στην ελληνική γλώσσα
  • Για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού εφαρμόζεται το καινοτόμο πρόγραμμα: «Μαθαίνω γερμανικά μέσα από τα παραμύθια». Γνωστά παιδικά παραμύθια ζωντανεύουν μέσα στην τάξη στα γερμανικά. Οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους, τραγουδούν και παίζουν κουκλοθέατρο.
  • Από τη σχολική χρονιά  2012 – 2013 το σχολείο εφαρμόζει το καινοτόμο πρόγραμμα CLIL / DFU που αφορά στη συνδυασμένη εκμάθηση γνωστικού αντικειμένου και γερμανικής γλώσσας.  Τα παιδιά από την Γ’ Δημοτικού και  ανάλογα με την τάξη, διδάσκονται Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία και στα γερμανικά (επιπλέον της προβλεπόμενης από το Υπουργείο ύλης), από γερμανόφωνους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η γλώσσα γίνεται το μέσον για την κατανόηση και εκμάθηση ενός γνωστικού αντικειμένου.

 

 

Σχολείο PASCH

Στο σχολείο του Ελληνογερμανικού Εκπαιδευτικού Συλλόγου Athener Schule  προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε την ποιότητα της διδασκαλίας στο μάθημα των Γερμανικών. Για να διασφαλιστεί αυτός ο παράγοντας είμαστε εδώ και πολλά χρόνια  ένα από 2.000 σχολεία Pasch που ανήκουν παγκοσμίως σε αυτό το δίκτυο σχολείων.

Pasch σημαίνει «Σχολεία:  Συνεργάτες στο μέλλον » και είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς του γερμανικού κράτους.

Oι καθηγητές Γερμανικών στο  Athener Schule βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον υπεύθυνο σύμβουλο διδασκαλίας  Γερμανικών στην Ελλάδα από την  Γερμανία και συνεργάζονται συστηματικά και αδιάκοπα ώστε να διαμορφώνουν  το μάθημα των Γερμανικών με τον βέλτιστο τρόπο.

To σχολείο μας συμμετείχε σε διάφορα πρότζεκτ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρότζεκτ του 2018 με θέμα: «Μια βαλίτσα βιβλία»

Επίσης την εκπαιδευτική διαδικασία στο μάθημα των Γερμανικών κάθε χρόνο πλαισιώνουν εθελοντές από την Γερμανία που ενισχύουν τους μαθητές μας κυρίως στον προφορικό λόγο.

Η συνεργασία μας με τη gΓερμανική Σχολή Αθηνών, όπου κάθε χρόνο μεγάλο μέρος των παιδιών μας συνεχίζει στο Γυμνάσιο, διαχρονικά υφίσταται και καλλιεργείται.  Ανταλάσσονται εμπειρίες και απόψεις στο εκπαιδευτικό έργο, διενεργούνται επισκέψεις εκπαιδευτικών εκατέρωθεν για τη κοντινή σχέση και εναρμόνιση του πνεύματος λειτουργίας και την εμβάθυνση του.