Είστε εδώ

Πρόγραμμα

Το σχολείο μας είναι ένα ελληνικό σχολείο που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τηρεί το αναλυτικό του πρόγραμμα. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα βιβλία που ορίζει το Υπουργείο και ενισχύουμε τη διδασκαλία τους με υλικό που έχει συγγραφεί από δασκάλους του σχολείου μας. Έμφαση δίνεται στο υψηλό επίπεδο διδασκαλίας της ελληνικής και γερμανικής γλώσσας.

Λογοτεχνία

Το σχολείο μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λογοτεχνία δίνοντας τη δυνατότητα ο μαγικός κόσμος του βιβλίου να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια των παιδιών. Τα παιδιά γνωρίζουν, επικοινωνούν, χαίρονται. 

Διαφορετικοί συγγραφείς, διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, διαφορετικές δραστηριότητες, έχουν ενταχθεί στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παιδιών.

Δανειστική βιβλιοθήκη

Κάθε τάξη διαθέτει δική της βιβλιοθήκη με ειδικά επιλεγμένα βιβλία, τα οποία ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε ηλικίας. Στόχος η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Μια φορά κι έναν καιρό… ήταν η Ορθογραφία!

Μέσα από παραμύθια, λογοτεχνικά κείμενα και φιλοσοφικούς μύθους τα παιδιά μαθαίνουν ορθογραφία. Ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών ξεκινάει βοηθώντας έτσι τα παιδιά να εξοικοιωθούν με τους βασικούς ορθογραφικούς κανόνες κάθε τάξης, να αφομοιώσουν τη θεματική ορθογραφία και τέλος να μάθουν να τη χρησιμοποιούν σωστά στο γραπτό τους λόγο.

 
Καλλιτεχνική Έκφραση

Στο μάθημα των εικαστικών τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα και τεχνικές γνωστών γερμανών, ελλήνων και άλλων γνωστών καλλιτεχνών. Μαθαίνουν τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και σχεδίου, πλαστικής και χαρακτικής. Επίσης, αναπτύσσουν την αξία της ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας στις κατασκευές τους κατά κύριο λόγο «άχρηστα» υλικά. Στόχος του προγράμματος η ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας του παιδιού με τη χρήση και της γερμανικής γλώσσας.

Μουσική Α΄ – Β΄

Με μουσικά παιχνίδια, τραγούδια, ακροάσεις και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, χρησιμοποιώντας μία ποικιλία από κρουστά και μελωδικά όργανα, τα παιδιά ανακαλύπτουν βιωματικά τον κόσμο της μουσικής . Η κίνηση, το θεατρικό παιχνίδι και τα εικαστικά γίνονται εργαλεία στην ανάπτυξη του μουσικού τους αισθητηρίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα διδασκαλίας που βοηθάει το παιδί να αγαπήσει και να κατανοήσει δημιουργικά τη γλώσσα της μουσικής.

Μάθημα φλογέρας

Η φλογέρα είναι ένα όργανο που εύκολα μπορούν να παίξουν όλα τα παιδιά. Στο μάθημα εφαρμόζονται μουσικοπαιδαγωγικές πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά ν' αγαπήσουν το πρώτο τους μουσικό όργανο.

Πληροφορική και Τεχνολογία

Το μάθημα της πληροφορικής διδάσκεται από την Α’ Δημοτικού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με laptop τελευταίας τεχνολογίας για κάθε μαθητή.  Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το κόσμο της πληροφορικής και αναπτύσσουν δεξιότητες χρήσης και αξιοποίησης των Η/Υ. Μαθαίνουν τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας και συλλογής πληροφοριών.

Θεατρική Αγωγή

Οι μαθητές των τάξεων Α' έως και Δ' Δημοτικού έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής.Περισσότερο παιχνίδι στις μικρότερες τάξεις και εκμάθηση συγκεκριμένων τεχνικών όπως αυτή του "Μαύρου Θεάτρου" στις μεγαλύτερες, δημιουργούν τις προυποθέσεις εκείνες ώστε η ώρα του μαθήματος αυτού να αποτελεί για  παιδιά, ώρα χαράς, έμπνευσης, απόλαυσης και δημιουργίας.

Γυμναστική

Στόχος της φυσικής αγωγής είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Από την Γ΄ τάξη, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα κυκλικό πρόγραμμα διάρκειας δύο μηνών στο οποίο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αθλήματα όπως το τέννις, τα αθλήματα του στίβου κ.α. Τα αθλήματα διαφοροποιούνται από χρονιά σε χρονιά.

Κολύμβηση

Οι μαθητές της Γ’  και Δ' τάξης παρακολουθούν ένα κύκλο μαθημάτων κολύμβησης, ο οποίος εντάσσεται στο κυκλικό πρόγραμμα της φυσικής αγωγής. Στόχος του προγράμματος είναι η επαφή και εξοικείωση του παιδιού με το νερό, η βελτίωση του κινητικού τους συντονισμού και η ανάπτυξη κολυμβητικών δεξιοτήτων.

Deutsche Landeskunde

Τα παιδιά της Στ΄ δημοτικού, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, γνωρίζουν καλύτερα τη Γερμανία. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα ήθη, τα έθιμα, τη γεωγραφία και τα ιστορικά της στοιχεία. Η διδασκαλία γίνεται στη γερμανική γλώσσα και μ' αυτό τον τρόπο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν εκτός από τις γνώσεις τους και το λεξιλόγιό τους.

Γερμανικό παραμύθι

Στην Α΄και Β΄ δημοτικού  εφαρμόζεται το καινοτόμο πρόγραμμα: «Μαθαίνω γερμανικά μέσα από τα παραμύθια». Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη του προφορικού λόγου και έκφρασης της γερμανικής γλώσσας με παιγνιώδη τρόπο.

Γνωστά παιδικά παραμύθια ζωντανεύουν στην τάξη έχοντας ως στόχο να προσεγγίσουν τη γερμανική γλώσσα με ευχάριστο τρόπο. Οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους, τραγουδούν, παρακολουθούν και παίζουν κουκλοθέατρο. Έτσι τα παιδιά ταξιδεύοντας στην χώρα των παραμυθιών μαθαίνουν να αγαπούν τα Γερμανικά και να εκφράζονται μέσα από τη γλώσσα αυτή.